Muncă și asigurări sociale

Accesul lucrătorilor români pe piața muncii

Informaţii privind accesul lucrătorilor români pe piaţa muncii din Finlanda

Cetăţenii statelor membre UE au dreptul la liberă circulaţie în Spaţiul Economic European, dacă deţin resurse economice suficiente pentru a se întreţine pe sine şi, eventual, pe membrii lor de familie.

Accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii finlandeze este liber, încă de la aderarea României la UE. În general, pentru a putea ocupa un loc de muncă în această ţară, cunoaşterea uneia dintre cele două limbi oficiale, respectiv finlandeză sau suedeză, este esenţială. O astfel de condiţie impusă de angajator nu reprezintă o încălcare a libertăţii de circulaţie a lucrătorilor în Spaţiul Economic European, conform prevederilor art. 3, paragraful 1 din cadrul Regulamentului UE nr. 492/2011.

Cetăţenii statelor membre pot rămâne pe teritoriul Finlandei 3 luni fără a îndeplini vreo formalitate, dacă au o carte de identitate sau un paşaport valabil și dețin resurse economice suficiente pentru a se întreține.

 

1. Unde se găsesc posturi vacante?

Străinii care doresc să caute un loc de muncă în Finlanda ar trebui să încerce să găsească un angajator dispus să-i angajeze înainte de a se transfera în această ţară. Acest lucru se poate realiza contactând direct societăţile care scot la concurs posturi pe propriile site-uri internet sau în anunţurile publicate în ziare sau autoritățile competente cu plasarea forței de muncă din această țară, precum Biroul de Ocupare şi Dezvoltare Economică (Employment and Economic Development Office – TE Office) sau EURES.

 

2. Cum se caută un loc de muncă în Finlanda?

Pentru a găsi un loc de muncă în această țară puteți contacta autoritățile competente cu plasarea forței de muncă din România și Finlanda sau direct firmele în căutare de angajați, astfel:

  • Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România – ANOFM: Strada Avalanşei, nr. 20-22, sector 4, Bucureşti; tel./fax: 004021.3039839; site web: http://www.anofm.ro, www.muncainstrainatate.anofm.ro care oferă servicii de mediere a forţei de muncă în Uniunea Europeană prin intermediul portalului mobilităţii europene, EURES: http://eures.anofm.ro/.
  • Biroul de Ocupare şi Dezvoltare Economică din Finlanda (Employment and Economic Development Office – TE Office - http://www.te-services.fi/te/en/index.html)  care furnizează informaţii cu privire la locurile de muncă vacante, obţinerea permiselor necesare angajării în Finlanda precum şi alte informaţii utile în domeniul muncii;
  • EURES (European Job Mobility Portal) (www.eures.europa.eu) a care furnizează informaţii cu privire la locurile de muncă, condiţiile de muncă şi de viaţă şi piaţa muncii din Finlanda şi din alte state membre ale UE.

Puteți contacta, de asemenea, și site-urile private de plasare a forței de muncă.

În cazul în care optați pentru o firmă privată de plasare a forței de muncă în străinătate, alegerea acesteia trebuie făcută cu mare atenție. În acest sens trebuie să obţineţi cât mai multe informații despre firma care va asigura serviciile de intermediere pentru a vă asigura astfel de seriozitatea, onorabilitatea şi, nu în ultimul rând, de legalitatea serviciilor oferite. Pentru a preîntâmpina eventuale situaţii neplăcute şi pentru a evita firmele ce nu respectă prevederile legale, în momentul în care decideţi să apelaţi la un agent de ocupare a forţei de muncă puteți solicita la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia îşi are sediul agentul, informaţii cu privire la îndeplinirea obligaţiei de înregistrare, la activitatea de intermediere propriu-zisă desfăşurată şi informaţii despre firmele care nu mai desfăşoară activitatea de selecţie şi plasare forţă de muncă.

 

ATENȚIE: în cazul în care urmează să vă angajați în Finlanda este bine să vă aflați în posesia pașaportului întrucât acesta este singurul document de identitate acceptat de băncile din Finlanda pentru deschiderea unui cont bancar în vederea plății salariului.

 

Vizita în Finlanda a Asociației Municipiilor din România

23.09.2019

În perioada 19-20 septembrie a avut loc vizita în Finlanda a Asociației Municipiilor din România. Au fost organizate întâlniri cu autoritățile locale din…

Marcarea Zilei Limbii Române

10.09.2019

Continuând tradiția din anii precedenți, la data de 7 septembrie a.c. Ambasada României în Republica Finlanda a organizat marcarea Zilei Limbii Române împreună…

ANUNȚ IMPORTANT

30.07.2019

În perspectiva alegerilor prezidențiale care se vor desfășura în Republica Finlanda în perioada 8-10 noiembrie 2019 (primul tur de scrutin), respectiv 22-24…