Prima pagină

Comunitatea românească

Diaspora românească din Finlanda este de mici dimensiuni, de dată recentă, dispersată pe întreg teritoriul acestei ţări. Principalele oraşe în care sunt stabiliţi cetăţenii români sunt Helsinki, Tampere, Turku si Oulu.

În Finlanda, există un număr mare de tineri care studiază sau se specializează la instituţiile de învăţământ superior din Finlanda. Este în creştere numărul tinerilor specialişti români angajaţi de firme importante din domeniul tehnologiilor de vârf (de exemplu “NOKIA”).

În Finlanda există patru asociaţii ale românilor:

- Asociaţia Culturală Română Helsinki  este o organizaţie non-profit, neafiliată politic şi bazată pe voluntariat. Obiective: promovarea imaginii României în Finlanda; păstrarea identităţii culturale și lingvistice a românilor din Finlanda; întărirea coeziunii românilor din această ţară, prin derularea unor programe de interes pentru întreaga comunitate românească; facilitarea integrării românilor în societatea finlandeză.(http://www.asociatiaculturalaromanahelsinki.org/)   

- Asociaţia de Prietenie Finlanda – România (APFR Suomi-Romania-Seura ry)  este constituită în cea mai mare parte din cetăţeni finlandezi. Obiectiv principal: promovarea patrimoniului cultural şi lingvistic românesc în Finlanda (http://www.srs.suntuubi.com/ ) .  

Asociația Finlanda-România din Tampere (Tampereen Suomi-Romania yhdistys ry) este o organizație non-profit formată din cetățeni români și finlandezi. Prin evenimentele organizate își propune să promoveze cultura română și să creeze o imagine pozitivă a Romaniei în Finlanda. Asociația oferă un cadru călduros de desfășurare românilor din Finlanda, în care să-și poată practica tradițiile și redescoperi valorile, facilitând în același timp schimburile culturale cu Finlanda ( http://www.suomi-romania.fi/ro/ ) 

- Asociația Project for Romania a fost fondată în anul 2014 de către un grup de români stabiliți în Helsinki - scopul asociației fiind acela de a oferi comunității române din zona Uusimaa informații utile cu privire la viața în Finlanda ( www.4romania.fi )

 

Biserici româneşti

Cetăţenii români beneficiază de slujbe itinerante, în limba română, în oraşele Helsinki, Tampere şi Turku, oficiate de Părintele Ioan DURAC, preot paroh în Turku. Parintele Durac, precum şi lăcaşurile unde au loc slujbele, aparţin Arhidiocezei ortodoxe din Finlanda

 

Publicaţii româneşti

În Finlanda există o publicaţie în limba română - „Foaia Românească”, care apare trimestrial, din 1991, avându-l ca redactor pe părintele Ioan Durac.


 

Înregistrarea pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2019

16.08.2019

Ambasada României în Republica Finlanda reamintește faptul că până la data de 11 septembrie, ora 23:59:59, cetățenii români aflați în afara României se pot…

ANUNȚ IMPORTANT

30.07.2019

În perspectiva alegerilor prezidențiale care se vor desfășura în Republica Finlanda în perioada 8-10 noiembrie 2019 (primul tur de scrutin), respectiv 22-24…

ANUNȚ IMPORTANT

30.07.2019

Pagina de Facebook a Ambasadei României la Helsinki a fost compromisă în urma unor atacuri cibernetice. Ambasada a întreprins demersuri pe lângă Facebook pentru …