Actualitatea ambasadei

Ziua Culturii Naționale

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea Zilei Culturii Naţionale, la 15 ianuarie, odată cu aniversarea naşterii poetului naţional Mihai Eminescu, dată care dobândește, astfel, o profundă încărcătură simbolică pentru conştiinţa fiinţei naţionale.

Cultura este elementul fundamental care ne definește identitatea ca popor, cetățeni și indivizi în relațiile noastre internaționale, societale și personale, de aceea conservarea și îmbogățirea dimensiunii culturale, precum și promovarea contactelor interculturale în Europa și la nivel global reprezintă în egală măsură o necesitate și o responsabilitate pentru diplomația română.

Ziua Culturii Naționale reprezintă un moment de retrospectivă și recunoștință față de etosul ai căror creatori și descendenți suntem, dar și de vigoare spirituală și materială, devotament și acțiune permanent reînnoite, elemente prin care poporul român aduce o contribuție valoroasă la cultura universală.

Promovarea culturii române la nivel internațional reprezintă o prioritate a politicii externe a României, contribuind la o mai bună cunoaștere între state și popoare, la amplificarea relațiilor bilaterale în plan politic, economic și cultural, la edificarea unei lumi mai tolerante, mai sigure și mai prospere.


Informaţii suplimentare:

Ziua de 15 ianuarie a fost declarată Ziua Culturii Naţionale prin Legea nr. 238 din 2010.

Promovarea culturii române şi componenta culturală a relaţiilor bilaterale ale României reprezintă repere consacrate ale diplomației române, pentru a face cunoscute cât mai amplu identitatea culturală și promovarea continuă la nivelul misiunilor diplomatice și consulare ale României ale limbii, obiceiurilor, tradițiilor și tuturor trăsăturilor definitorii ale poporului român.

Ziua Culturii Române marchează debutul simbolic al acţiunilor de diplomaţie publică şi culturală organizate anual de Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice ale României.

Sărbătorire Mărțișor

05.03.2019

Sărbătorirea Mărțișorului la ambasadă în compania Zmeișorilor este deja o tradiție la Helsinki. Pe 2 martie, am avut plăcerea să pregătim și să găzduim …

Întrevederea șefilor misiunilor diplomatice ale statelor membre UE cu ministrul finlandez al afacerilor externe, dl. Timo Soini

11.02.2019

La data de 11 februarie 2019, Ambasada României în Republica Finlanda a organizat întrevederea șefilor misiunilor diplomatice ale statelor membre UE cu ministrul…

Reuniunea de deschidere a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene - 6 februarie 2019

07.02.2019

La data de 6 februarie 2019, la Ambasada României în Republica Finlanda a avut loc reuniunea de deschidere a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. A…